Torneig de primavera 1967

Un 17 de gener de 1967 un grup de directius de la Penya els Ganxos van sol·licitar la col·laboració del Gustavo Barriga perquè es fes càrrec de l’equip de futbol per poder jugar el Torneig de Primavera, organitzat per la Federació Catalana, pel qual el club es va haver de federar de nou. El diumenge següent hi va haver una nodrida concurrència de jugadors disposats a posar-se a les seves ordres. Els entrenaments eren una mica “minis” (reconeixia l’entrenador) però amb fe i entusiasme van fer un campionat prou bo.

Aquest torneig es va disputar entre els mesos de febrer i maig de 1967. El campió va ser el Fuliola, segon l’Artesa de Segre i l’Organyà va quedar tercer. La plantilla era:

Porter: Garcia; defenses: Joan de Ponts, Lucas, Sisco de cal Tressens, Julio, Miquel de cal Bonatxo, Miquel de cal Colache (també era el porter suplent); migcampistes: Paco de la Isabel, Lluís Nadal, Joan Gaset, Ton de cal Tressens i Joan de cal Siscona “Capi”; davanters: Salva Galdeano, Joan i Bepo de cal Renegat, Pere de cal Guilló, Sebastià Obach, March i Miquel de cal Bull “el chaval”.

Tota aquesta informació la tenim gràcies a les famoses cròniques que feia el Gustavo Barriga i del les quals farem un resum dels partits que tenim.

5-3-1967. Organyà 2 – Butsènit 0. “SE GANÓ PERO…”.

El partit va començar molt bé, March marcava al minut 3 rematant una pilota a mitja alçada. Com deia el míster “se olfatea goleada”, però l’onze visitant va espavilar i va realitzar uns ràpids contraatacs que feien lluir el nostre porter Garcia i la defensa. La segona part va ser més bona, però el porter visitant parava totes les pilotes i no vam marcar fins el 16 de la segona part, una pilota que no va poder blocar el porter i March molt atent al refús va aconseguir el 2 a 0. La resta del partit va ser de constant domini nostre.

Barriga – Garcia – Joan de Ponts – Julio – Lucas – Nadal – Salva – Ton – Miquel Encinas – Fermín – March – Joan del Renegat – Paco – Miquel Graell

12-3-1967. Artesa de Segre 4 – Organyà 1. “NEGRO Y BLANCO”.

Només portàvem 2 minuts quan l’Artesa s’avançava al marcador, el domini artesenc va ser acaplarador durant els primers minuts, després la cosa s’anivellava una mica. Però al minut 20 Julio es va entretenir amb la pilota, li van prendre i gol, 2 a 0. Al minut 43 Joan en col·laboració amb Garcia van refusar una pilota, van caure a terra, i va aprofitar un davanter local per fer el tercer. S’arribava a la mitja part de la part NEGRA.

En la segona els nostres van sortir amb més ganes i dominant el partit, però va ser l’Artesa qui va fer el quart al minut 67. Però l’Organyà no es va rendir i al 77’ Nadal rematava un córner fent el 4 a 1. Arribàvem al final de la part BLANCA.

2-4-1967. Oliana 1 – Organyà 0. “DESASTRE”.

Ja ho diu el titular, desastre “…les he visto jugar algunas veces mal, pero tan rematadamente no, y no creo que ninguno de los seguidores y jugadores mismos, puedan negármelo”. Llegint aquesta crònica s’arriba a la conclusió que deuria ser el pitjor partit de la història del nostre club, o gairebé. “Del desastre salvaremos a Garcia, sobretodo, Juan, Lucas (segundo tiempo) i Gaset, el resto desastrosos”.

16-4-1967. Organyà 3 – Ferrocolor Cervera 1. “CON TRABAJO”.

Partit jugat sota una intensa pluja que va deixar el camp fet un nyap. Va ser dominat pels nostres però al minut 18, l’extrem esquerra cerverí va xutar, va rebotar al nostre porter, la pilota va anar cap a porteria, Gaset va intentar treure-la però es va fer un autogol. A la segona part la pluja no parava i el camp cada vegada estava pitjor, els nostres dominaven, però la pilota no volia entrar. Fins el minut 63 quan Julio va marcar l’empat. Al minut 80 Nadal marcava el segon i quan quedava molt poc per acabar va ser el Miquel Graell qui rematava de cap una centrada de Paco.

30-4-1967. Organyà 0 – Artesa de Segre 1. “VISITANTE Y LOCAL”.

L’Artesa va arrencar amb la pilota cap a la nostra porteria, però el nostre porter Garcia va fer grans intervencions. Passaven els minuts i els nostres davanters no rebien cap pilota. Una estona abans de la mitja part marcaven els artesencs. S’acabava la primera part VISITANTE. En la segona part va canviar el panorama i l’Organyà va dominar més però no va poder marcar. Una ocasió molt bona va ser: “disparo de Vilana II que para el portero, da el balón en el poste, remata Miquelet y cuando todos veíamos el balón dentro de la red, se lo encuentra el portero entre los brazos”. “Vemos a Nadal bajar a la delantera a rematar, vemos a Julio echándose para adelante con el mismo fin y también vemos como los del Artesa emplean toda clase de marrullerías…”. I malgrat no marcar, la segona part va ser LOCAL.

4-5-1967. Organyà 4 – La Fuliola 4. “PASÓ EL LÍDER”.

El dia va ser plujós i el partit va començar bé, al minut 8 Vilana va avançar l’Organyà. Poc després els visitants empataven en un error del nostre porter Garcia que li va entregar la pilota al davanter de La Fuliola. Poc després el Ton va treure una falta que rematava el Nadal i gol. Però a la jugada següent Lucas li va passar a Nadal i entre aquest, Lucas i Julio es van fer un embolic amb la pilota i ho aprofitava el davanter visitant i gol de l’empat. A la segona part Paco va fer el 3 a 2 però poc després ens tornavem a empatar. El quart gol nostre va anar així: “saca Julio, peina un poco el balón Nadal, de cabeza y éste va a poder de Pere, que es el encargado de elevar el marcador a 4-3”. Semblava que els nostres s’endurien la victòria davant el líder però a dos minuts del final, l’àrbitre assenyalava una falta indirecta dins l’àrea, llençaven la falta, tocava a Paco, però l’àrbitre la fa repetir; tornava a xiular i l’encarregat de llençar la falta va dir que els nostres jugadors s’estaven movent i així fins a tres vegades, fins que al final va passar la pilota a un company, aquest va xutar, va tocar al travesser i gol. 4 a 4 i bronca final perquè, segons el Barriga “no había necesidad de haber repetido la falta una vez ya ejecutada”.

14-5-1967. Organyà 3 . Pirineo CF de Pobla de Segur 0. “LOS 19”.

El partit va començar amb una sacada d’honor per part del Josep de cal Masillo (massatgista) i el Miquel Esqueta (“seguidor número 1 del equipo”) que pocs dies després se n’anaven a la mili. Es va guanyar 3 a 0, però no va ser fàcil, el primer gol va ser al 27’ i el segon al 43’ tots dos obra del Miquelet “el Chaval”. El tercer va ser obra del Ton, “Ton se hace con el balón en mitad del campo, regatea uno, dos y tres rivales, se planta en el area pequeña y cuando está dentro de la misma, pega con la derecha al balón y este sale despedido al ángulo Izquierdo del portero llegando al fondo de la red…” un golàs d’antologia. El títol LOS 19 fa referència als 19 jugadors utilitzats durant el campionat.

Garcia – Julio – Lucas – Joan de Ponts – Barriga – Nadal – Paco – Lluén – Bepo cal Renegat – March – Joan cal Renegat – Ton – Miquel Graell

Falten els partits Cervera 0 – Organyà 0; Butsènit 1 – Organyà 2; i els partits a la Fuliola (es va perdre) i a la Pobla de Segur no en sabem el resultat. El partit a casa davant l’Oliana no es va disputar perquè els olianencs es van retirar del torneig.