L’Organyà reforçat

Als anys 50 per una persona d’Organyà, veure jugar un futbolista de primera, del primer equip de l’Espanyol o del Barça, era una cosa extraordinària, poca gent podia anar al camp de les Corts o Sarrià i la televisió encara no havia arribat a les nostres vides.

Per això durant uns anys els partits de la Festa Major del poble eren un autèntic esdeveniment, doncs s’alineaven amb nosaltres jugadors professionals de l’Espanyol, el Barça i el Sabadell. Aquests jugadors estiuejaven a Puigcerdà o Martinet i se’ls convidava a jugar amb els equips de la zona. Ara seria una cosa impensable.

El 1953 va jugar amb el nostre equip el Josep Estiragués del Lleida de Segona Divisió que aquell any se n’aniria al Sabadell i que després jugaria amb el Saragossa a Primera Divisió, el David Casamitjana acabat de fitxar per l’Espanyol procedent del Sant Andreu de Segona i que també va jugar amb l’Oviedo a Primera i el Lluís Aloy del FC Barcelona.

1953. El primer jugador de la fila de baix és el Casamitjana i l’Estiragués és l’últim jugador.

Cromos de l’Estiragués amb el Saragossa, el Casamitjana amb l’Espanyol i Aloy amb el Barça.

1953. El segon per baix és el Casamitjana, el següent l’Estiragués i entre el Valentí i el Campà hi ha l’Aloy.

 

Festa Major d’Organyà 1953. Trofeu Rosa Mª Solé – Fiesta Mayor de Orgañá 1953. Trofeo Elvira Cerdaña

El 1954 s’alineaven amb l’Organyà en Josep Estiragués i Josep Rovira del Sabadell de segona divisió, en Jordi Vila, que havia format part del Barça de les Cinc Copes i que aquell any fitxaria pel València i en Lluís Aloy també del Barça i que aquell any se n’aniria a l’Oviedo de 2a divisió.

1954. Rovira és el primer per dalt, Estiragués el primer per baix i a la seva dreta Jordi Vila i Lluís Aloy.

 

Cromo del Jordi Vila amb el Barça i Rovira del Sabadell

Al programa de la Festa Major s’anunciava així: “PARTIDO DE FÚTBOL entre los equipos UD SEO DE URGEL y CF ORGAÑÁ reforzado con jugadores de 1ª División. Disputándose un magnífico trofeo” y l’endemà un altre “Interesante PARTIDO DE FÚTBOL entre los equipos C de F ANDORRA y C de F ORGAÑÁ (reforzado). Será disputado en este encuentro otro magnífico trofeo”.

El 1955 tenim l’Antoni Argilés, històric jugador de l’Espanyol durant 13 temporades a 1a Divisió i el Josep Parra, també un mite de l’Espanyol durant 10 temporades i que va jugar el Mundial de Brasil 50 amb Espanya i el Josep Rovira del Sabadell.

El 14 d’agost de 1955 l’Organyà “reforçat” derrotava a la Seu d’Urgell per 5 a 1 i l’endemà un altre Organyà “reforçat” derrotava l’Andorra per 3 a 1.

 

El Valentí entre el Parra i l’Argilés i el dos pericos amb la samarreta de l’Espanyol.

1955. El segon per dalt és l’Argilés i el cinquè el Parra. El segon per baix és el Rovira.

Trofeo “Yasta” Pr. R. Riba. Orgañá. 15-VIII-1955

Pel que diuen després d’aquests dies molts ganxos es van fer simpatitzants de l’Espanyol, però s’ha de dir que el Valentí ja era periquito des de sempre.

El 1957 s’anunciava el partit al programa de la Festa Major així: “Interesante partido de Fútbol entre un potente equipo forastero y SC Orgañanense reforzado con jugadores de 1a División, disputándose el magníficto “Trofeo Heras” donado per el industrial D. Emilio Eras.”