L’evolució del nom del club

El nostre club ha tingut diversos noms durant la seva centenària història. Primer farem un repàs del que hem trobat i al final en farem una teoria.

En un article de La Jornada Deportiva, diari esportiu de Barcelona, del 24 de juliol de 1922, es refereix al nostre club com a FC ORGAÑÁ en un petit escrit dient que vam guanyar 3 a 1 al FC Balira.

En un escrit a la revista de la CIHEFE (Centro de Investigaciones de Historia Estadística del Fútbol Español), www.cihefe.es, sobre els orígens del futbol a Lleida ens parla que el SC d’Organyà va participar en el Campionat Provincial de 1929. El programa de la Festa Major de 1930 i, el 1931, al diari El Cadí de la Seu també parlen del SC ORGANYÀ, que amb tota seguretat vol dir Sport Club Organyà.

En el diari de Barcelona La Rambla de 1933 sortim com a ORGANYÀ FC i a El Pirineu de Puigcerdà, ens anomena FC ORGANYÀ. Al Ceretània, també de Puigcerdà i també el 1933, tan sortim Organyà FC com FC Organyà.

En un cartell de les Festes del Roser de 1941, surt com a EC ORGAÑÁ. Pot ser un error d’impremta en que la E hauria de ser una F o també podria ser que volgués dir Esport Club Orgañá.

En el programa de la festa major de 1947, sortim com a CD ORGAÑÁ, suposem que és un error, també surt Oliana CF, segurament el CD i el CF estan intercanviats.

En el programa de la Festa Major de 1957 anuncia un interessant partit entre un equip foraster i el SC ORGAÑANENSE. Aquest nom ja no sabem si és un error o una broma.

Com que no hi ha cap document oficial de l’època que ens pugui dir el contrari, ens aventurem a dir que el club, quan es va fundar, s’anomenava SPORT CLUB ORGANYÀ, amb l’arribada de la dictadura i la castellanització dels noms, cap a 1940, va passar a dir-se CLUB DE FÚTBOL ORGAÑÁ i des de 1976 es diu CLUB DE FUTBOL ORGANYÀ.

I se non è vero, è ben trovato, que diria aquell.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *