La rivalitat amb el Nargó

Aquest any 2022, els nostres veïns i amics del CF Coll de Nargó estan d’enhorabona, han guanyat la lliga de quarta catalana per primera vegada i ascendeixen a tercera. L’actual Nargó va ser fundat el 1992 i sempre ha jugat a tercera regional, excepte la 2008-09 en que va jugar a segona i a partir de la 2011-12 fins aquest any a la quarta catalana.

Anteriorment hi havia hagut un equip que es deia CD Nargonense.

Aquests últims anys Organyà i Nargó ens hem enfrontat tres de cops a la Copa Pirineus, en que l’Organyà sempre ha guanyat, però no sense patiment.

L’agost de 2018 ganxos i nargonins es van trobar a la semifinal de la Copa Pirineus en un triangular juntament amb la Seu, a la Festa Major de la capital. L’Organyà va empatar amb la Seu (1-1) i va guanyar al Nargó (1-0) classificant-se a la tanda de penals. La final, jugada a Organyà, va ser guanyada pel Tremp 1 a 2.

En l’edició de 2019, també a semifinals, el resultat va ser més clar, 0 a 3, gols de Robert, Casanova i Ivo. En la final jugada a Tremp, els ganxos van guanyar a la Seu 2 a 3.

L’última vegada l’estiu de 2021 a la semifinal jugada a Coll de Nargó en que els ganxos van guanyar 2 a 4 amb moltes dificultats. El Nargó va arribar a la mitja part 0 a 1, a la segona els nostres van donar la volta al marcador en deu minuts amb gols d’Arturo i Robert. Al minut 65 els nargonins es van quedar amb 10 jugadors i tot seguit el Robert va fer l’1 a 3. Al 85’ el Nargó va voler donar emoció al partit marcant el 2 a 3 però a l’última jugada Casanova feia el  2 a 4 definitiu que classificava l’Organyà per la final que perdria davant el Tremp.

I ara recordarem l’única vegada que Organyà i Nargó s’han enfrontat en partit de lliga, va ser la temporada 2000-2001. L’Organyà havia baixat la temporada anterior, en plena crisi que feia perillar fins i tot la seva supervivència com a club. Però l’estiu del 2000 es va fer càrrec de l’equip com a president l’actual alcalde el Tino Vilà Betriu i una nova junta, començava així una etapa que portaria el club fins a la Regional Preferent la temporada 2005-2006.

L’equip era entrenat pel José Luis Díaz i el Manolo Losada de segon i la plantilla la formaven: TONI Espar, Josep M ESPOT, David Buchaca “BUTXI”, Joan Marsà “CANITO”, Xavier CHOY, David ESCOFET, FERRAN Vidal, Xavier GUILLAMÓ, JOAN Vilana, JOEL Boix, JOSE Antonio Rodríguez, Joan Guàrdia “JUANITO”, Francesc Obiols “KIKO”, Carles Lalinde “LITOS”, Carles NADAL, Josep Obiols “OBI”, Jordi Parramon “PARRA”, Xavier PERERNAU, RAMON Vilanova, Albert RIU, Toni ROMO, Josep SORRIBES, Josep Vives “RAFELÓ”.

Vam començar molt forts, a la jornada 3 ja anàvem primers i vam encadenar fins a set victòries seguides. El Torà a la jornada 8 va trencar la ratxa empatant-nos a casa 1-1. A la jornada 11 va venir la primera derrota, 1 a 0 a Rialp, aquest resultat va fer que perdéssim el liderat a favor del Palau d’Anglesola.

Mentrestant el Coll de Nargó no estava fent una temporada gaire bona, anava tercer per la cua amb 2 victòries, 1 empat i 8 derrotes.

Era la jornada 12, un 26 de novembre de 2000 a Coll de Nargó. Ambient de derbi, camp ple i afició local animant com mai. Partit duríssim. L’Organyà es va avançar 0 a 2 amb dos gols del Ramon (minuts 16 i 38), tres minuts abans de la mitja part el Marrot escurçava la distància al marcador. El Joan Vilana va fer el tercer al minut 56 i poc després va venir l’expulsió del Guillamó per doble groga que va esperonar els nargonins. Al minut 65 Duró va fer el 2 a 3 i un xut al pal al minut 85 hauria pogut representar l’empat que finalment no va arribar.

A la primera jornada de la segona volta rebíem el Palau d’Anglesola i vam guanyar 1 a 0 recuperant un liderat que ja no abandonaríem mai més. Matemàticament es va aconseguir el títol el dia 8 d’abril de 2001 després de derrotar el Rialp per 3 a 0 amb gols de Joan Vilana i dos del Ramon.

La jornada següent ens visitava el Coll de Nargó, en la penúltima jornada. Era el 22 d’abril. Els nostres veïns havien fet una mala temporada anaven penúltims empatats amb el cuer (Bellvís) i van acabar la lliga en aquesta posició. Amb un gest que els honora van fer el passadís de campions.

Acabada la primera part els ganxos guanyàvem 2 a 0 amb gols de Ramon i Canito. Va ser poc després de començar la segona part que la cosa es va embolicar de valent. Després d’una jugada conflictiva, dos jugadors del Coll de Nargó van ser expulsats per protestar, aquests no volien marxar i després va ser la resta de l’equip que es van negar a continuar. Era el minut 57 i l’àrbitre va donar el partit per acabat.

L’últim partit va ser a Peramola, amb victòria dels campions per 0 a 4.